Drożdżowy makowiec zawijany

Makowiec wcale nie musi pojawiać się na naszych stołach tylko od święta. Drożdżowy makowiec zawijany, podobnie jak makowa rolada z ciasta francuskiego, może stanowić przepyszny deser na każdą rodzinną uroczystość. O przygotowanie tego ciasta możemy pokusić się nawet wówczas, gdy nie dysponujemy zbyt dużą ilością czasu. Wtedy wystarczy sięgnąć po gotową masę makową.

Zdecydowanej większości osób makowiec kojarzy się nierozerwalnie ze smakiem świąt, więc to przyzwyczajenie najwyższy czas zmienić. Zawijane ciasto drożdżowe z makiem powinno królować na naszych stołach o wiele częściej, niż tylko w okresie bożonarodzeniowym.

drozdzowy-makowiecDo przygotowania apetycznego ciasta drożdżowego z makiem będziemy potrzebować trzy szklanki mąki pszennej, niecałą szklankę mleka (najlepiej o pokojowej temperaturze), sto pięćdziesiąt gramów masła, sześć żółtek (białka również będą nam potrzebne), czterdzieści gramów świeżych drożdży, pięć łyżek cukru, łyżkę oleju, szczyptę soli, łyżkę alkoholu (może to być rum lub wódka) oraz jedno opakowanie cukru waniliowego.

Do przygotowania masy makowej będą natomiast potrzebne następujące składniki: pięćset gramów maku, dwieście pięćdziesiąt gramów cukru, sto gramów rodzynków, pięćdziesiąt gramów orzechów włoskich (drobno posiekanych), dwie łyżeczki miodu, olejek migdałowy, szczypta cynamonu, łyżka margaryny oraz kandyzowana skórka pomarańczowa.

By wykonać ciasto drożdżowe do makowca należy rozpuścić drożdże w letnim mleku i odstawić je na około piętnaście – dwadzieścia minut. Następnie pozostałe składniki na ciasto przekładamy do większej miski, dodajemy do nich drożdże z mlekiem i wyrabiamy ciasto. Całość odstawiamy w ciepłe miejsca na jakiś czas do wyrośnięcia.

W tym czasie można zabrać się za przygotowanie masy makowej. Mak należy najpierw sparzyć, następnie ugotować i odstawić do wystudzenia. Później mielimy go w maszynce do mięsa dwa lub trzy razy przez sitko o najmniejszych okach. Dodajemy drobno posiekane orzechy włoskie, rodzynki, cynamon, łyżkę miękkiej margaryny oraz skórkę pomarańczową. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy z ubitymi białkami.

Ciasto drożdżowe dzielimy na dwie lub trzy części (według własnego uznania), rozwałkowujemy na placki w kształcie prostokąta. Nakładamy przygotowaną masę makową, zawijamy w pergamin (wcześniej pergamin warto posmarować olejem). Jeśli ciasto będzie miało zbyt kleistą konsystencję, wówczas należy je podsypać mąką. Drożdżowe makowce zawijane pieczemy w piekarniku przez czterdzieści minut w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza.