Makowiec japoński z puszki dla zapracowanych

Jeśli nie masz zbyt wiele czasu na pieczenie oryginalnego makowca na lanym cieście, wówczas z całą pewnością możesz sięgnąć po przepis na makowca japońskiego z puszki. Przygotowanie takiego smakołyku nie zajmuje wiele czasu, a co więcej, do ciasta można dodać gotową masę makową, którą można nabyć w sklepie za kilka złotych.

Makowiec japoński z puszki to idealne rozwiązanie przede wszystkim dla osób zapracowanych, ale oczywiście nie tylko. Takie ciasto może zostać przygotowane tak naprawdę przez każdego, kto nie dysponuje dużą ilością wolnego czasu, a chce zachwycić całą rodzinę słodkim i niezwykle apetycznym wypiekiem.

makowiec-japonskiMakowiec japoński z puszki może być przygotowany na kilka sposobów. Ciasto wyśmienicie smakuje na przykład z dodatkiem jabłek, ale możemy dodać też każde inne dowolne owoce. Ciasto na pewno urzeknie nas swoim niepowtarzalnym aromatem oraz świeżością, którą zachowuje na dość długi czas. Ten rodzaj makowca jest dość wilgotny, więc można go przechowywać nawet przez kilka dni.

Do przygotowania makowca japońskiego z puszki będziemy potrzebować następujące składniki: dziewięćset gramów gotowej masy makowej z puszki, sześć jajek, dwieście pięćdziesiąt gramów masła, jedną szklankę drobnego cukru do wypieków, pięć łyżek kaszy manny, sześć łyżek mąki pszennej, dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz sto gramów bakalii. Do przygotowania makowca japońskiego z jabłkami potrzebne są dodatkowo trzy średniej wielkości jabłka.

Mak z puszki ma to do siebie, że nie potrzebujemy go odcedzać, gotować oraz mielić. Masa jest właściwie gotowa do dodania, więc nie tracimy czasu na przyrządzanie maku. Jeśli chcemy przygotować ciasto z jabłkami, wówczas owoce należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Masło ucieramy razem z cukrem, stopniowo dodając żółtka. W oddzielnym naczyniu mieszamy ze sobą kaszę mannę, mąkę oraz proszek do pieczenia. Składniki dodajemy do utartego masła z żółtkami. Do ciasta można też dodać kilka kropel aromatu migdałowego. Na końcu dodajemy masę makową oraz bakalie: drobno posiekane orzechy włoskie, migdały, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do pozostałych składników.

Tortownicę lub blaszkę do pieczenia smarujemy tłuszczem bądź wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto makowe i pieczemy przez około pięćdziesiąt minut w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza. Po ostudzeniu makowca japońskiego z puszki można polać lukrem lub polewą czekoladową.