Na biszkopcie z jabłkami

Makowiec jest ciastem, które może być przyrządzane na wiele rozmaitych sposobów. Podczas gdy na święta Bożego Narodzenia najczęściej przygotowywany jest apetyczny makowiec z kruszonką, to w wersji na co dzień świetnie sprawdzi się makowiec na biszkopcie z jabłkami.

Przygotowanie makowca na kawałku ciasta wcale nie jest trudne, a co więcej, jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, wówczas możemy sięgnąć po gotową masę makową. Samodzielnie możemy ją natomiast wzbogacić dowolnie wybranymi przez siebie bakaliami. Do masy makowej warto też dodać odrobinę płynnego miodu – w ten sposób delikatnie podkreślimy smak tego wyjątkowego ciasta.

szarlotka-z-makiemDo przygotowania biszkoptu do makowca będziemy potrzebować cztery jajka, niecałą szklankę drobnego cukru do wypieków (można go również zastąpić cukrem pudrem), niecałą szklankę mąki pszennej oraz dwie łyżki mąki ziemniaczanej.

Masę makową przygotujemy natomiast z następujących składników: pięćset gramów maku, trzech jajek (oddzielnie do miseczek należy wbić żółtka oraz białka), stu gramów masła o temperaturze pokojowej, jednej szklanki miodu, dwóch łyżek cukru, trzech łyżek oleju, drobno posiekanych orzechów włoskich, kandyzowanej skórki pomarańczowej, drobno posiekanych migdałów oraz rodzynków. Ponadto będzie nam potrzebna jedna szklanka przetartych jabłek.

Mak należy sparzyć w gorącej wodzie, ugotować, a następnie zemleć w maszynce do mięsa (najlepiej dwa, trzy razy). Pamiętajmy też, by wcześniej mak został starannie przez nas opłukany. Masło ucieramy z dodatkiem cukru pudru na puszystą masę, stopniowo dodając żółtka, zmielony mak, miód oraz bakalie. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą makową. Na końcu dodajemy odsączone z nadmiaru wody przetarte jabłka.

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy tłuszczem, wykładamy masę makową i pieczemy w piekarniku w temperaturze stu siedemdziesięciu stopni Celsjusza przez czterdzieści minut.

W tym samym czasie należy przygotować biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz żółtka. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ciasta. Ciasto biszkoptowe wylewamy na masę makową.

Makowiec na biszkopcie z jabłkami należy piec w piekarniku jeszcze przez około dwadzieścia – trzydzieści minut. Po wyjęciu ciasta można jego wierzch udekorować cukrem pudrem, lukrem bądź roztopioną czekoladą, w zależności od własnych upodobań.