Oryginalny na lanym cieście i cieście babkowym

Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez strucli makowej z kruszonką. Jednak tak naprawdę makowiec ma wiele odmian i ciasto to można przygotowywać na różne sposoby. Dzisiaj na świątecznych stołach najczęściej króluje rolada makowa z ciasta francuskiego, a jeszcze kilkadziesiąt lat temu największą popularnością cieszył się makowiec na babkowym lub lanym cieście.

Oryginalny makowiec na lanym cieście wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Do przygotowania takiego makowca potrzebujemy cztery jajka, jedną szklankę cukru, jedną kostkę margaryny, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, trzy szklanki mąki pszennej oraz pięć łyżek śmietany. To składniki na ciasto do makowca.

makowiec-na-lanym-ciescieMasę do makowca na lanym cieście należy natomiast przyrządzić z jednego opakowania maku, jednej szklanki cukru, połowy kostki margaryny, trzech jajek, kilku kropel olejku migdałowego oraz z dowolnych bakalii (orzechy włoskie, migdały, suszone morele, rodzynki).

Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy roztopioną margarynę, mąkę, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, a następnie przekładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Mak gotujemy, odcedzamy z wody i mielimy na maszynce.

Dodajemy margarynę, żółtka i ubitą na sztywno pianę z białek. Na końcu dodajemy bakalie i gotową masę makową wykładamy na ciasto. Makowca na lanym cieście pieczemy w piekarniku przez około czterdzieści minut w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza.

W okresie świąt można też przygotować wyśmienitego makowca na cieście babkowym. Do przygotowania ciasta potrzebne są następujące składniki: kostka margaryny, jedna szklanka cukru, sześć jajek, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, dwieście pięćdziesiąt gramów mąki pszennej, sto gramów mąki ziemniaczanej oraz kilka kropel ekstraktu waniliowego.

Margarynę ucieramy z cukrem oraz żółtkami, stopniowo dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Połowę ciasta wykładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem bądź wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza przez dwadzieścia minut.

W tym samym czasie z jednego opakowania maku, dwóch jajek, połowy szklanki cukru, połowy szklanki miodu oraz bakalii należy przygotować masę do makowca na cieście babkowym. Mak gotujemy, odcedzamy i mielimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mak, miód i olejek waniliowy. Masę makową wykładamy na upieczone ciasto, a na wierzch wylewamy pozostałą jego część. Pieczemy trzydzieści minut.