Pyszna rolada makowa z ciasta francuskiego

Jednym z najbardziej znanych rodzajów świątecznego makowca jest bez wątpienia pyszna rolada makowa z ciasta francuskiego. Ciastem tym zajadają się zarówno młodsi, jak i starsi, a wiele osób nie jest nawet w stanie wyobrazić sobie bez niego świąt Bożego Narodzenia.

Sekretem udanej rolady makowej jest odpowiednie przygotowanie ciasta francuskiego. Ciasto to słynie z tego, iż jest maślane oraz chrupiące. Oczywiście można dzisiaj bez problemu kupić gotowe ciasto francuskie, ale to przygotowane w domu będzie miało o wiele lepszy smak. Bardzo ważne jest właściwe połączenie składników, które mają nadać ciastu pożądaną strukturę.

rolada-z-makiemDo przygotowania ciasta francuskiego na roladę makową będziemy potrzebować dwieście mililitrów zimnej wody, łyżkę soli, pięćset gramów masła (najlepiej o temperaturze pokojowej), sto pięćdziesiąt gramów mąki krupczatki oraz dwieście pięćdziesiąt gramów mąki pszennej.

Sól należy rozpuścić w wodzie, a masło roztopić w rondelku. Mąkę pszenną oraz krupczatkę przesypujemy do miski i mieszamy, a następnie dodajemy masło oraz wodę ze solą. Zagniatamy ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około dwie godziny. Pozostałe ciasto wkładamy między papier do pieczenia, rozwałkowujemy i również umieszczamy je w lodówce.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na prostokąty. Na ciasto kładziemy masło i przykrywamy z każdej strony pozostałym ciastem, ponownie chłodzimy w lodówce. Po dwóch godzinach znów wałkujemy ciasto, składamy na trzy części i dodajemy masło (powtarzamy czynność około sześciu razy).

Kiedy ciasto francuskie będzie już gotowe, wówczas możemy przystąpić do przygotowania masy do rolady makowej. Przygotujemy ją z jednego opakowania niebieskiego maku, trzystu mililitrów mleka, jednej szklanki wody, szklanki miodu oraz z bakalii (orzechów włoskich, migdałów, skórki pomarańczowej, rodzynek).

Mak należy starannie opłukać, a następnie sparzyć i zagotować (w wodzie z mlekiem). Tak przygotowany mak mielimy dwa razy, a następnie dodajemy miód i bakalie. Masa jest już gotowa do wyłożenia na ciasto francuskie. Roladę zawijamy i pieczemy w piekarniku przez około czterdzieści minut w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza.

Roladę z ciasta francuskiego z masą makową można też przyrządzić znacznie szybciej. Wystarczy przygotować jedno opakowanie ciasta francuskiego oraz jedną puszkę gotowej masy makowej. Ciasto rozwijamy i smarujemy masą makową, a następnie zwijamy. Roladę przekładamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy w piekarniku. Przed podaniem można posypać ją cukrem pudrem.