Rogaliki z masą makową i bakaliami

Z dodatkiem maku można przygotować nie tylko pyszny sernik z makiem czy tradycyjnego makowca. Dobrze przyrządzona masa makowa idealnie będzie komponować się z kruchym ciastem drożdżowym, które można wykorzystać do upieczenia apetycznych rogalików. Rogaliki z masą makową i bakaliami to świetny pomysł na rodzinny deser na każdą okazję.

Najszybciej przygotujemy rogaliki z gotową masą makową, ale z całą pewnością nie będą one tak smaczne, jak wówczas, kiedy samodzielnie zrobimy nadzienie do rogalików. Rogaliki z makiem i bakaliami świetnie smakują zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Można je podawać na przykład z owocową konfiturą bądź z filiżanką aromatycznej kawy.

rogaliki-z-makiemDo przygotowania rogalików z masą makową będziemy potrzebować trzy szklanki mąki pszennej, pół szklanki cukru, pół szklanki mleka, dziesięć dekagramów masła lub margaryny, pięć jajek, szczyptę soli, cztery dekagramy świeżych drożdży, jedno opakowanie cukru waniliowego, dwie szklanki niebieskiego maku, dwie łyżki bułki tartej, aromat migdałowy lub cytrynowy oraz dowolne bakalie.

Mak należy sparzyć, ugotować i zmielić dwukrotnie. W tym samym czasie drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i dwoma łyżkami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na około piętnaście minut. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Do przesianej mąki dodajemy sól, rozczyn, utarte żółtka oraz ubite na sztywną pianę białka. Na końcu dodajemy odrobinę roztopionego tłuszczu i wyrabiamy ciasto.

Zmielony mak mieszamy z cukrem, ubitymi na pianę białkami, bułką tartą, kilkoma kroplami olejku oraz z bakaliami (wcześniej należy je drobno posiekać). W ten sposób otrzymujemy nadzienie makowe z bakaliami do rogalików, które można już wykładać na ciasto.

Ciasto przekładamy na oprószoną mąkę stolnicę, wałkujemy i dzielimy na trójkąty. Na każdą część ciasta wykładamy łyżkę masy makowej z bakaliami i zawijamy ciasto dokładnie pod spód. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury sto dziewięćdziesiąt stopni Celsjusza i pieczemy rogaliki przez około czterdzieści minut. Rogale wcześniej można pozostawić na kilka chwil do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, nie trzeba ich od razu wkładać do piekarnika.

Kruche rogaliki z masą makową i bakaliami przed włożeniem do piekarnika można też posmarować rozmąconym jajkiem i posypać odrobiną cukru. Rogaliki można podawać jeszcze ciepłe, ale doskonale smakują również po wystudzeniu.