Sernik z makiem, makowiec z powidłami, pianką, owocami

Makowiec stanowi ciasto, które nieodzownie większości osób kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. To właśnie wtedy w wielu domach na świątecznych stołach pojawia się makowiec z kruszonką, do którego przygotowania używany jest kilkakrotnie zmielony mak. Jednak makowiec może być serwowany również jako deser z wielu innych okazji.

Przygotowanie tradycyjnego makowca często zajmuje wiele czasu. Jednak jeśli jesteśmy miłośnikami maku i uwielbiamy wypieki z jego dodatkiem, wówczas możemy sięgnąć po przepisy na ciasta z makiem. W ten sposób przygotujemy sernik z makiem czy pysznego makowca z powidłami lub owocami.

sernik-z-makiemDo przygotowania sernika z makiem będziemy potrzebować następujące składniki: cztery jajka, jedną szklankę mąki, pół szklanki cukru, pół szklanki oleju, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę kakao, dwadzieścia pięć dekagramów białego sera, jeden homogenizowany serek (na przykład o smaku waniliowym), jedno opakowanie budyniu oraz trzy krople aromatu cytrynowego.

Ser należy zemleć, dodać serek waniliowy, jedno żółtko, proszek budyniowy, aromat cytrynowy, pianę z białka oraz cukier. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy – w ten sposób powstaje masa serowa do sernika z makiem.

Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, cukier, olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Jasne ciasto wykładamy na blachę, a następnie przekładamy masę makową i ciemną część ciasta. Ciasto serowe z makiem należy piec w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza przez pięćdziesiąt minut.

Równie proste i szybkie w przygotowaniu jest ciasto makowe z owocami. Przygotujemy je z dziesięciu dekagramów margaryny, sześciu łyżek stołowych kaszy manny, jednej szklanki maku, jednej szklanki cukru, czterech jajek, dwóch łyżeczek proszku do pieczenia oraz z dowolnych owoców (mogą to być na przykład jabłka lub brzoskwinie).

Mak gotujemy, odcedzamy i mielimy. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy mak, kaszę mannę oraz proszek do pieczenia. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach (ale można je też pokroić na kawałki), dodajemy do masy. Białka ubijamy na pianę, delikatnie łączymy z ciastem. Makowca z owocami należy piec przez godzinę w temperaturze stu sześćdziesięciu stopni Celsjusza.

W podobny sposób można przyrządzić makowca z pianką lub powidłami. Ciasto należy przygotować według powyższego przepisu, wylać do blaszki wysmarowanej tłuszczem, a na wierzch wyłożyć powidła lub piankę i ponownie przykryć ciastem. Po upieczeniu makowca można posypać cukrem pudrem.