Świąteczny makowiec z kruszonką

Makowiec obok rozmaitych serników oraz wielu innych ciast bardzo często pojawia się na naszych stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia. Wówczas wiele gospodyń przygotowuje apetyczną roladę makową z ciasta francuskiego. Jak się okazuje, według staropolskiej tradycji makowiec miał zapewniać obfitość oraz dostatek w domu. Przygotowanie tradycyjnego makowca niestety pochłania wiele czasu, ale na szczęście pojawiają się przepisy, które nie są tak zbyt skomplikowane.

Niegdyś makowiec z kruszonką był przygotowywany tylko na specjalne okazje. Najczęściej ciasto to pojawiało się na stole w okresie świąt Bożego Narodzenia. Oczywiście najwięcej czasu pochłaniało przygotowanie masy makowej, gdyż mak musiał być sparzony, ugotowany oraz zmielony dwa lub nawet trzy razy.

makowiec-z-kruszonkaDzisiaj przygotowanie świątecznego makowca z kruszonką wcale nie musi nam zabierać wiele czasu. Możemy sięgnąć bowiem po gotową masę makową ze sklepu, chociaż wciąż jeszcze w wielu domach masa makowa jest przygotowywana w tradycyjny sposób. Dzięki temu ciasto nabiera wyjątkowego aromatu i zachowuje świeżość przez długi czas. Odpowiednie przygotowanie makowca sprawia, że jest on lekko wilgotny.

Do przygotowania ciasta do makowca z kruszonką na Boże Narodzenie będziemy potrzebować następujące składniki: pół kostki margaryny, piętnaście dekagramów drobnego cukru do wypieków, piętnaście dekagramów mąki krupczatki, jedną łyżkę mąki ziemniaczanej, trzy jajka oraz jedną łyżeczkę proszku do pieczenia.

Masę makową przyrządzimy natomiast z jednego opakowania maku, czterech jajek, połowy kostki margaryny, dwóch większych łyżek miodu (najlepiej o łagodnym smaku), pięciu łyżek  cukru, dwóch łyżek kakao, kilku kropel olejku migdałowego oraz z bakalii: drobno posiekanych orzechów włoskich, migdałów, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, suszonych moreli.

Na końcu konieczne będzie jeszcze przygotowanie kruszonki do świątecznego makowca, którą zrobimy z dwudziestu pięciu dekagramów mąki, dziesięciu dekagramów cukru oraz z piętnastu dekagramów zimnego masła (może być również zimna margaryna).

Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodając żółtka, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz mąkę. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę i delikatnie przekładamy łyżką do ciasta. Tak przygotowane ciasto należy wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem bądź wyłożoną papierem do pieczenia.

Mak należy sparzyć, ugotować, a następnie dobrze odsączyć z nadmiaru wody. Do zmielonego kilkakrotnie maku dodajemy cukier, żółtka, kakao, roztopione masło, miód, olejek migdałowy oraz posiekane bakalie. Na końcu masę makową łączymy z ubitymi na sztywno białkami i wykładamy na ciasto.

Składniki na kruszonkę siekamy, zagniatamy, rozkruszamy i posypujemy nimi wierzch ciasta. Świątecznego makowca z kruszonką należy piec w piekarniku w temperaturze dwustu stopni Celsjusza przez około pięćdziesiąt minut.